AG Properties Bulgaria

Good Builders - Low Prices

За България


   Живописна малка страна с името България съществува в Европа повече от 13 столетия, свързвайки Изтока и Запада. България помни древни цивилизации и велики хора, написали нейната бурна история. България - привлекателна туристическа дестинация, с красива природа и гостоприемен народ. Ярко слънце, лазурно море, прекрасни плажове, богато разнообразие от летни и зимни курорти. На нейната малка територия по неповторим начин се преплитат природни забележителности и богато културно-историческо наследство. Почти една четвърт от територията й е заета от гори. Безкрайни плажове на Черно Море, планински върхове, хълмове и проломи, водопади и минерални извори – там вие можете да откриете отдих по ваш вкус. Благодарение на своите природни дадености, архитектурни и културни забележителности, в България са добре развити различни видове туризъм - балнео, СПА и уелнес, екологичен, културен, планински и ски туризъм. Това прави страната привлекателна дестинация за много чуждестранни туристи, като годишно броят им достига 9 000 000 души.Местоположение:
   България се намира в юго-източната част на Европа, в северо-източната част на Балканския полуостров. От изток тя се мие от водите на Черно море, на север граничи с Румъния, на запад - със Сърбия и Македония, на юг – с Гърция и Турция. Максималната дължина на страната от запад на изток е 520 км, а разстоянието от север на юг - 330 км.

Площ: 110,9 хил. кв. км.
 
Столица: град София.

Население: 7 576 751 души (2010 г.)

Часови пояс: GMT +2

Език: Български

Религия: Източно православие

Електричество: 220 V, 50 Hz

Валута:
  Български Лев (BGN). Курса на лева е обвързан към курса на еврото, с фиксирано съотношение 1 евро = 1,95583 левa.  
Обмяна на валута: Внасянето и изнасянето на чуждестранна валута в България не е ограничено (но за това е необходима декларация). Няма ограничения при обмена на чуждестранна валута. Можете да обменяте валута в банките, обменните бюра (Exchange), хотели, летища.

Кредитни / Дебитни карти и Банкомати:
  На летищата, в големите хотели, ресторанти и супермаркети можете да плащате с помощта на кредитни карти Маstercard, Visа, Аmerican Ехргеss. Преди да заплатите с карта, уточнете дали ще приемат вашата кредитна карта. Еврочекове и пътнически чекове се приемат в някои банки и големи хотели. Като цяло в страната системата на разплащане с помощта на кредитни карти още е недостатъчно развита. Обикновено заплащането за стоки и услуги става в брой. Банкомати можете да намерите почти навсякъде.
Работно време на банките: Банките в България работят в делнични дни от 9:00 до 17:00 (обедна почивка 12:00 - 13:00). В почивните и празнични дни банките не работят.

Климат:
  Страната се намира на границата между умерената и средиземноморската климатична област. В северната част климата е умерено-континентален, с 4 сезона, на юг се разпространява средиземноморско климатично влияние. Пролетта е хладна и дъждовна. Първата половина на есента – топла, слънчева и суха. По време на втората половина започва да става студено, увеличава се облачността, започват валежи от дъжд, появяват се мъгли и духат силни ветрове. През зимата средната температура в северна България е около -1,-2 градуса, а за южната част около 0 градуса. През лятото средната температура е около 20-22 градуса. В планинските райони на височина 1500 м. над морското равнище се формира типично планински климат с относително ниски температури, обилни валежи от дъжд и продължителни снежни покривки. Средната годишна температура на въздуха достига 10.5 градуса.Комуникации:
   Телефонна връзка: Телефонния код на България е 00359. В друга страна или град можете да позвъните от всеки телефон-автомат с помощта на телефонни карти, които се продават в пощенските станции, павилиони за вестници, малки магазинчета и в хотелите. Разхода на условни единици на картата се указва на дисплея на телефона. Разговора от пощенската станция ще бъде в пъти по-евтин, отколкото от хотела.
Мобилна връзка: В страната има няколко оператора за мобилна връзка. Повикванията за България в повечето случай не превишават сума, еквивалентна на 20 евроцента, като входящите разговори са безплатни. Sim-карта можете да купите от офисите на съответните оператори, а prepaid-карта можете да закупите както от оператора, така и от пощите и в някои магазини; sms-съобщенията на  всички оператори са в рамките на 10 евроцента.
Интернет връзка: В градовете и курортите на България има интернет-кафета. Можете да си прекарате интернет връзка в офиса или жилището по няколко начина: да включите ADSL към стационарен телефон, да включите специален модем към кабелната телевизия, ако има такава възможност,  или да прекарате отделен кабел за интернет. Във всички градове на България има фирми, които се занимават с доставка на интернет, и винаги имате възможност да изберете най-подходящия за вашите нужди вариант. Цената зависи или от трафика, или от скоростта.

Медицинско обслужване:
  Медицинската помощ за чуждестранните граждани в България е платена. При пътуване в страната е препоръчително да имате скючена медицинска застраховка, и в случай че възникне необходимост от медицинска помощ, просто следвайте инструкциите на своята застрахователна компания.
 Има и държавни, и частни клиники. Квалификацията на българските лекари е висока.
Особени рискове за здравето в България няма, специални имунизации също не са необходими.

Кухня:
  Българската национална кухня, отличаваща се с голямо разнообразие на ястия е популярна в много страни в Европа. В нейната основа стоят разнообразни зеленчуци, различни видове прясно месо, сладководна и морска риба. От месните продукти българите предпочитат свинско, овче, телешко, пилешко. Начините на топлинна обработка на месните продукти са различни, но като цяло преобладава, както и при обработката на зеленчуците, задушаването. Месото и зеленчуците обикновено се задушават, добавяйки силни подправки - лук, чесън, пипер, оцет, магданоз и т.н. Понякога се срещат ястия, които ги има и в други страни, но имат други названия. Анасоновата водка, която в Турция се нарича «ракия», а в Гърция — «узо», в България се нарича «мастика». Шашлика, в зависимост от размера, се нарича «шиш» или «шишчета». Ако сте настроени на кулинарен туризъм, то търсете заведение с надпис «механа». Механа — това е традиционен български ресторант. Практически във всяка механа вие можете да послушате българска народна музика и да видите интериор в традиционен стил.

Природа:
  България се гордее с девствената си природа и изумително биоразнообразие. Голяма част от територията на страната е планинска, има много живописни резервати  и природни паркове с пещери и водопади, в които е съхранена неповторима и незабравима екосистема. В страната, основно в планинските части, се срещат много видове животни, в частност благородни елени, сърни,мечки, вълци, борсуци и чакали, които са изчезнали вече в други райони на Европа. Срещат се почти 50 вида земноводни, над 1100 видове насекоми. От редките видове птици в България се срещат брадати орли и пеликани. В страната има над 3200 видове различни растения. Зоните, където е съхранена естествената растителност, са разположени в устията на реките Камчия и Ропотамо, в планините на юг, в Предбалкана, Стара Планина, на някои острови и по бреговете на Дунав.Забележителности:
  Освен пясъчните плажове на България, които ще ви подарят незабравими часове на отдих, на черноморското крайбрежие има градове с древни паметници на архитектурата и интересни музеи (Несебър, Варна, Созопол). Богатото културно и природно наследство на България е високо оценено от ЮНЕСКО, Организацията на Обидинените нации за образование, наука и култура. Списъкът на  ЮНЕСКО включва обекти с изключително значение за човечеството и тяхното съхраняване и опазване е преоритет. В този списък има 9 български обекта -7 културни и 2 природни.

Това са:
Град Несебър (на Черноморското крайбрежие)Рилския манастир (в планината Рила)Пирински национален парк (в планината Пирин)

Тракийската гробница в Казанлък

"Мадарския конник" (каменен релеф, изсечен в скалата; намира се недалеч от Мадара)

Тракийската гробница в Свещари (на север от Шумен)

Резервата Сребърна (езеро, разположено на запад от Силистра)

Боянската църква Св. Пантелеймон (разположена на юг от центъра на София)

Ивановски скален манастир (недалеч от Русе)

Красотата на България има много лица и много имена! Едно от тях - единствената в света Долина на Розите. Трябва да я видите през май, когато милиони розови храсти разцъфнат на фона на изумрудените склонове на Стара Планина и Средна Гора.България е наследник на древни цивилизации – траки, елини, римляни, славяни и прабългари, които са оставили по тези земи изключително ценни художествени и архитектурни свидетелства за своите развити култури. Те са разпръснати по цялата територия на страната и я превръщат в една от най - атрактивните дестинации за хора с интереси към историята и културата.

ипотечен кредит